Ohrid Pearls Serbia

Naša prodavnica:
Beograd,
Kneza Mihaila 29
linija za podršku:
00381 691896376
Javi mi se

Istorijat Ohridskog Bisera

Istorijat Ohridskog Bisera

Na jugozapadu Makedonije, kraj istorijskog grada Ohrida, nalazi se jezero, koje svojom lepotom i još uvek nedovoljno istraženim prirodnim i arheološkim bogatstvom fascinira svoje posetioce.


Naime, Ohridsko jezero, koje se smatra najstarijim u Evropi i od 1980. se nalazi na UNESKO spisku Svetske baštine, dom je proslavljenog bisera.


Ohridski biseri su stajali i stoje oko vrata kraljice Elizabete II, danske kraljice Margrete II, Đovane Savojske od Italije, princeze Dajane. Jedinstveni su po svojoj lepoti i načinu izrade i ne postoje biseri na svetu sa kojima biste ih slučajno mogli zameniti.


U čemu je tajna?
Priča počinje 1924. godine, kad je ruski emogrant koji se zatekao u Ohridu te godine, doneo sa sobom tajni recept izrade bisera svoje porodice, nastanjene pored Bajkalskog jezera, u kome takođe živi riba plašica.


Bio je povučen I ćutljiv, a dane je često provodio uz jezero, družeći se sa ohridskim ribarima. Sa njima je razgovarao i pažljivo posmatrao ribu koju su ribari izvlačili iz jezera. Jednog dana je ovaj tajanstveni Rus zbuno ribare, kad ih je pitao da li bi mu prodali blještavu krljušt sitne ribe plašice.


Ribari nisu ovu sitnu ribu preterano cenili I uglavnom su je bacali.


Čudni stranac je danima skupljao bačenu krljušt, a onda se posle više dana pojavio držeči u rukama sjajnu bisernu ogrlicu, za koju je rekao da je napravio od krljušti plašice. Tajnu izrade te ogrlice je preneo ohridskim porodicama Filevi I Talevi.


Ove dve stare ohridske porodice su do današnjeg dana uspele da zadrže tradiciju ručne izrade nakita od Ohridskog bisera.


Bitno je naglasiti da se nakit izrađuje isključivo od prirodnih materijala. Biseri su izrađeni od 100% organskog materijala kojeg proizvode školjke ostrige. Tako proizveden biser se dalje premazuje specijalnom emulzijom dobijenom od krljušti ribe plašice, čiji je recept pravljenja ustvari tajna.


Riba plašica je endemski vrsta i nastanjena je samo u Ohridskom i Bajkalskom jezeru.


Vek trajanja jednog Ohridskog bisera je oko 150 godina, zbog čega se kaže da su oni večni.

Ohridski biser se izrađuje tako što se uzima središte ohridske školjke ostrige, njen najsjajniji deo i ručno se obrađuje dok se ne dobije željeni oblik i forma bisera, odnosno sedefasto zrno.


Tako dobijeno sedefasto zrno se premazuje specijalnom emulzijom, koja se dobija od krljušti endemske ribe plašice.

Garancija Kvaliteta

Porodica Filev garantuje kvalitet svojih ručno izrađenih ohridskih bisera.


Sačuvajte sertifikat i originalno pakovanje Ohridskog bisera jer su vam oni garancija kojom se porodica Filev obavezuje da će kompletno servisirati svaki kupljeni nakit koji su proizveli.


Ova garancija je sa rokom trajanja od ……….. do datuma kupovine.